Inne

Agnes

Kurczak z pieczarkami zapiekany w sosie serowym

Składniki:
pierś z kurczaka 400 g
pieczarki 150 g
masło 30 g
mąka 11 g
mleko 300 ml
parmezan 40 g
sól b.d.
pieprz b.d.
zioła prowansalskie b.d.
gałka muszkatołowa b.d.
natka pietruszki b.d.

(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
150g pieczarek (najlepiej małych),
2 płaskie łyżki masła (najlepiej klarowanego),
1 płaska łyżka mąki,
300ml mleka,
40g tartego sera typu parmezan,
sól i pieprz,
szczypta ziół prowansalskich,
odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
natka pietruszki do posypania

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pieczarki oczyścić (większe przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości) i obsmażyć na łyżce masła na dość dużym ogniu, aż będą złociste, a soki, które puszczą, odparują. Ułożyć je w naczyniu obok kurczaka.
W rondelku stopić drugą łyżkę masła, wsypać mąkę i zasmażać przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, żeby zapobiec tworzeniu się grudek. Tak powstały beszamel gotować jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia. Wsypać parmezan, doprawić pieprzem, odrobiną gałki oraz ewentualnie solą (jeśli ser nie nadał wystarczającej słoności). Gorącym sosem zalać kurczaka i pieczarki. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation