Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Składniki na 20 - 24 mini drożdżówki:

3,5 szklanki mąki pszennej
24 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
1 jajko
80 g cukru
3/4 szklanki mleka, letniego
3/4 szklanki puree z dyni*
50 g masła, roztopionego
1/4 łyżeczki soli
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa cienkie blaty (prostokąty) o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Każdy przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (składniki nadzienia poniżej). Następnie zwinąć ściśle wzdłuż długiego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić** na kawałki w kształcie trójkątów, jak na zdjęciu (każdy prostokąt podzielić na równe 10 - 12 części).

Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 13 minut do ich lekkiego zbrązowienia (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić i podawać.

Nadzienie:

50 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Ponadto:

1 małe jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody do posmarowania
Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe. To proste!

** Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je.

Smacznego :-).Wypieki | Dyniowe cynamonki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation