Kuchnia

kulinaria

kruche ciasteczka "jajka" - PrzyslijPrzepis.pl

ciasteczka są bardzo kruche. Z podanych składników wyszło mi 27 już złożonych ciasteczek

12 porcje 20min Łatwy

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
dodatkowo: dżem morelowy
cukier puder do posypania ciasteczek

z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. (ciasto można sobie przygotować dzień wcześniej)
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, formą do ciastek w kształcie jajka wycinamy. W połowie ciastek wycinamy dziurkę nakrętką od butelki.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
4. Ciasteczka z wyciętą dziurką oprószamy cukrem pudrem, ciasteczka pełne smarujemy cienko dżemem. Na ciastka z dżemem nakładamy ciasteczka z dziurką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation