Kuchnia

qchnia - przepisy

Składniki:
– stare, suche ciastka (biszkopty, herbatniki, drożdżówki, kruche ciasteczka… cokolwiek macie pod ręką)

– dżem, konfitura, powidła (najlepiej jakiś bez wyraźnych kawałków owoców – ja użyłam powidła śliwkowe)

– odrobina alkoholu (u mnie był Baileys, ale mogą to być równie dobrze owocowe nalewki, rum, wódka, nawet spirytus)

– kakao

– wrzątek

– cukier

– coś do obtoczenia (u mnie były to sproszkowane ciastka, ale mogą być też wiórki kokosowe, cukrowe posypki, sezam lub polewa czekoladowa)

Kakao zalać wrzątkiem (u mnie na kubek wody była 1 lekko-czubata łyżka kakao), dodać cukier (u mnie 2 łyżki) i dobrze rozpuścić. Ciastka lekko pokruszyć (u mnie była to jedna spora miska) i zalać gotowym kakao. Dodać alkohol (u mnie po prostu spory chlust). Łyżką mieszamy, aż ciasteczka dobrze nasiąkną ze wszystkich stron i masa lekko ostygnie. Dodajemy dżem (ja dałam 2 łyżki powideł). I całość ugniatamy rękoma, aż masa będzie mieć konsystencję, z które będzie się dało formować kulki (ciastka nie muszą być całkowicie rozduszone, kawałki ciasteczek wewnątrz bajaderek nadają im ciekawszy charakter).

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w naszej posypce. Układamy je na talerzyku i schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation