Kuchnia

qchnia - przepisy

Słoneczne ciasto pomarańczowe

Biszkopt:
3 jaja średniej wielkości
3 łyżki cukru (użyłam domowego z wanilią)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego (takiego w proszku)
szczypta soli

Masa budyniowa-ciemna:
750ml soku marchwiowo-pomarańczowego (w typie kubusia lub innej, rzadszej multiwitaminy)
2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku, każdy na 500ml mleka)
1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa (w proszku)

Pianka pomarańczowa-jasna:
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka brzoskwiniowa (można użyć 2 pomarańczowe po prostu)
250ml wrzątku
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej!!)

Galaretka-wierzch:
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka brzoskwiniowa (można użyć 2 pomarańczowych)
500ml wrzątku

Ponadto:
2 opakowania pomarańczowych ciastek w typie Delicji (razem ok. 300g)






Pianka pomarańczowa-jasna I: w 250 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki, mieszać aż płyn będzie klarowny i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Galaretka wierzchnia: w 500ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i odstawić do wystudzenia.

Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Blachę 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, wsypywać stopniowo cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca – cukier się rozpuści. Ubijając na niższych obrotach, dodać żółtka po jednym, mikser odstawić. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z budyniem i powoli wymieszać trzepaczką aż do połączenia składników. Masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok. 30 cm i przełożyć biszkopt by wystygł na kratce. Wystudzony włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej po brzegi folią spożywczą (strach).

Masa budyniowa-ciemna: w szklance soku rozpuścić budynie, resztę soku doprowadzić do wrzenia w garnku. Cały czas energicznie mieszając trzepaczką wrzący sok, wlać rozmieszany budyń i gotować, mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta i straci mączny smak surowizny, wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Gorący budyń wylać na biszkopt, wyrównać i zostawić, aż będzie zimny.

Na zimny budyń ułożyć ciastka czekoladą do góry.

Pomarańczowa pianka II: Śmietankę ubić na sztywno, cały czas miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumyczkiem całkiem wystudzone galaretki i zmiksować na gładką masę.

Ciasto: Na wystudzony budyń wyłożyć malinową piankę i dokładnie ją wyrównać, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, za pomocą łyżki, powoli wylewać wystudzoną galaretkę (może już nawet zacząć tężeć). Ciasto chłodzić w lodówce co najmniej noc, by wszystkie warstwy zastygły.

Moje uwagi:
1. Ciasto polecam kroić nożem moczonym we wrzątku, by warstwy ładnie i równo się dzieliły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation