Kuchnia

Wędliny

SZYNKA MIODOWA Z PIERSI INDYKA W OSŁONKACH

SKŁADNIKI :

--- 1 kg filetu z indyka
--- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
--- 2 małe ząbki czosnku
--- 1/2 łyżeczki soli
--- 2 łyżki płynnego miodu
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 1/2 szklanki wody niegazowanej
--- osłonka barierowa foliowa
--- sznurek do wiązania



Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego.




Osłonkę zawiązać z jednej strony.Z drugiej wywinąć mankiet,żeby się lepiej wkładało masę mięsną .Upychać w taki sposób,żeby było jak najmniej powietrza w osłonce.Koniec osłonki zakręcamy -zawiązujemy i zaginamy folię i powtórnie obwiązujemy.Wkładamy do lodówki do następnego dnia.Po tym czasie wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C .Wyjąć szynkę z wody i pozostawić na leżąco do ostygnięcia.





Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić.
Informacje na temat osłonek barierowych znajdziecie Państwo w osobnej publikacji,która jest na moim blogu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation