Kuchnia

coś z mięsa

Mielonka z szynki z szynkowara

*Mielonka z szynki*

szynka wieprzowa - 60 dag
udziec wołowy - 20 dag
czosnek - 4 ząbki
sól peklowa - 2 łyżeczki i troszkę
żelatyna spożywcza - 3 łyżeczki
przyprawa Szeherezada - 2 łyżeczki
W przyprawie przysłanej nam przez Tradismak znajdziemy: cebulę suszoną, paprykę, pieprz, jałowiec, kminek, czosnek, kolendrę, majeranek, tymianek i bazylię. Mocno aromatyczna mieszanka z naturalnych składników.

Mięso mielimy i dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek. Dodajemy do masy sól peklową, suchą żelatynę i przyprawy. Wyrabiamy wszystko na gładką mięsną masę. Wkładamy masę do szynkowaru, przykładamy praskę i zamykamy sprężyną dociskową. Odkładamy tak przygotowany szynkowar do lodówki na 24 godziny by sól peklowa mogła nad szyneczką popracować, a mięso przegryzło się z doskonałymi przyprawami.

przepis na domową wędlinę

Po upłynięciu doby wkładamy szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka i zalewamy wodą pod rant urządzenia. Woda nie może zalać górnej części szynkowaru. Szynkowar nie powinien stać bezpośrednio na dnie garnka. Temperatura wewnątrz urządzenia nie będzie się wtedy rozkładać równomiernie i może zepsuć finalny produkt. Wystarczy pod szynkowar położyć na przykład ściereczkę lub odporną na temperaturę podkładkę.

Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 75 - 80 stopni Celcjusza i od tego momentu parzymy szynkę półtorej godziny pilnując by temperatura ani nie spadła ani nie podniosła się. Temperaturę wody łatwo mierzyć z pomocą użytecznego termometru, który możemy w sklepie Tradismak również zakupić. Przyda się nie tylko do wyrobów z szynkowara.

przepis na domową wędlinę

Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy szynkowar z garnka i chłodzimy po zimną wodą. Ostudzony musi trafić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie usuwamy sprężynę dociskową i praskę, obracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzącą wodą. Domowej roboty wędlinka wypadnie nam wprost na talerz i jest gotowa do konsumpcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation