Kuchnia

Z SZYNKOWARU

SCHAB Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI - SZYNKOWAR1 kg schabu
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka żelatyny
10-15 suszonych, a najlepiej wędzonych śliwek bez pestek

Schab umyć i osuszyć. Śliwki opłukać i szybko osuszyć ,żeby nie były zbyt miękkie . Wąskim,
długim nożem zrobić nacięcie w schabie na całą długość mięsa i włożyć tyle sliwek, ile się uda
wcisnąć .
Wymieszać sól, majeranek ,czosnek , pieprz i żelatynę, starannie natrzeć mięso mieszanką.
Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczki
umieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięso
włożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć szynkowar
i mocno dokręcić pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a najlepiej na 48 godz.
Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej wody, aby jej
poziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić wodę do wrzenia i
gotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.
Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go
do zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation