Kuchnia

rybki

Śledź w curry z ananasem
|
Kornik w kuchni3 filety śledzia a la matias w oleju
100 g śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki miodu
3 plastry ananasa z puszki
1/2 cebuli
biały pieprz do smaku

Śledzia odsączamy, kroimy na skos na porcje "na raz".

Śmietanę mieszamy z majonezem, curry i miodu, doprawiamy pieprzem do smaku.
Cebulę kroimy w półplasterki, ananasa kroimy na kęs i dodajemy do sosu.
Śledzie układamy w misce, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić ryby, a w całości pokryć śledzia sosem. Można też warstwowo ułożyć śledzia, cebulę i ananasa i całość zalać sosem.

Śledź w curry z ananasem najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki przegryzą się. Ja chowam go do lodówki na 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation