Kuchnia

obiady

Kurczak w szynce ze szparagami w sosie z zielonego pesto
Składniki

/ 2 porcje

400 g piersi kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka mąki
4 plasterki szynki serrano lub parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki zielonego pesto
80 ml śmietany 30%
listki z pół pęczka (doniczki) bazylii

Dodatki: młode ziemniaki z wody (opcjonalnie) lub pieczywo np. bagietkę
Przygotowanie

• Przygotować pesto i ugotować młode ziemniaki (jeśli używamy) lub pieczywo. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety (użyłam dwóch małych piersi i każdą przekroiłam na 2 cieńsze filety). Oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki serrano, odłożyć.
• Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe jasne końce (same złamią się we właściwym miejscu). Łodygi pokroić na kilka krótszych kawałków. Włożyć do koszyczka do gotowania na parze lub położyć na sitku. Koszyczek lub sitko zawiesić na garnku z gotującą się wodą i gotować przez 5 minut aż szparagi zmiękną. Od razu przelać szparagi zimną wodą i odłożyć.
• Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez 6 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 5 minut. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać. Dodać szparagi i po zagotowaniu odstawić z ognia (sos powinien nieco zgęstnieć), doprawić w razie potrzeby solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać listkami bazylii i podawać z ziemniakami lub pieczywem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation