Kuchnia

chlebki

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE.

Składniki: na dużą porcję.

- 1 kg mąki
- duża kostka drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- olej
- żółty ser

Dodatkowo:

- szynka lub chudy boczek

Mikstura czosnkowa:

- 2 jajka
- oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj
- kilka rozgniecionych ząbków czosnku
- spora ilośc ziół prowansalskich


W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia.
Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.)
Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową.
Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach.
Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min.
Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą.
Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

Wersja wzbogacona:

W wersji delux do każdej bułeczki przed złożeniem, wkładamy cienki plasterek szynki lub chudego boczku a dopiero pozniej roluje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation