Kuchnia

przepisy

Pascha Wielkanocna, na zimno

Składniki

500g twarogu półtłustego lub tłustego
3 żółtka
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z ½ laski wanilii
130ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g masła
150g ulubionych dowolnych bakalii: migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Twaróg mielimy dwukrotnie.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy śmietanę. Miskę z żółtkami i śmietaną ustawiamy w kąpieli wodnej i ubijamy masę ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
Miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i porcjami dodajemy miękkie masło, cały czas miksując. Następnie dodajemy ser, a na końcu bakalie. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do miski lub tortownicy wyłożonej gazą, a jeśli nie mamy to ściereczką. Paschę wstawiamy na całą noc do lodówki.
Gdy pascha jest już schłodzona, odwracamy ją na talerz/ paterę, ściągamy gazę i dekorujemy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation