Kuchnia

zupy

Krem cebulowy
Składniki na 2 porcje:

4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
3 łyżki masła
1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 kromki chleba + oliwa z oliwek
4 łyżki startego sera żółtego

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.

Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.
Smacznego :)


Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation