Kuchnia

kuchnia i przepisy

Gulasz brazylijski z krewetkami Składniki

2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku (w low fodmap bez)
1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka
3/4 szklanki bulionu (w razie braku lub diety low fodmap może być woda)
16-20 krewetek
750 ml przecieru pomidorowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie, w low fodmap bez)
sok z 1 limonki
zielona pietruszka do posypania

Wskazówki

ok 20 min. 3-4 porcje

W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy aż się zeszkli. Wtedy dodajemy drobno pokrojoną dynię oraz paprykę, podlewamy połową bulionu i dusimy ok 5 minut.

Wrzucamy krewetki, zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i mleko kokosowe.

Wyłączamy ogień, dodajemy sok z limonki i mieszamy dokładnie.

Podajemy z posiekaną pietruszką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation