Kuchnia

Fit

Ciasto Bounty

Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-400ml wody
-1 puszka tustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego(potrzebujemy tylko śmietanki)
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu (można dać więcej)
-150g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-20g prawdziwego kakao
-3 średnie jajka
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-40ml mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
-spora garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i studzimy
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę (stała warstwa na górze puszki)
-kaszę łączymy z jajkami, tłuszczem, słodzikiem oraz śmietanką i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
-1/3 część z masy przekładamy do osobnej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kakaową warstwę, a na to pozostałą
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy 40minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy do lodówki na całą noc

następnie:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy
-ciasto smarujemy polewą czekoladową
-obficie posypujemy wiórkami kokosowymi

Smacznego i na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation