Kuchnia

Wędliny ,wędzenie

Domowa wędlina na kanapki

Domowa wędlina na kanapki

Składniki:
około 2 kg kawałek mięsa (szynka, schab, karkówka bez kości) - u mnie szynka
2,5 litra zimnej wody
130 g soli (1/3 szklanki)
1 łyżka cukru
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majonezu Winiary
1 niewielka cebula
6 ząbków czosnku
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 - 3 szczypty chili
Do oprószenia mięsa:
słodka papryka
ostra papryka
zioła (u mnie majeranek)
Dodatkowo:
sznurek do związania mięsa




1. Do garnka wlewam 2,5 litra wody, dodaję przyprawy i majonez. Dokładnie roztrzepuję. Doprowadzam do zagotowania. Po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do całkowitego ostudzenia.

2. Mięso dokładnie myję pod zimną, bieżącą wodą i osuszam. Następnie osznurowuję kawałek szynki wzdłuż i w poprzek, aby powstała zgrabna paczuszka.

3. Mięso wkładam do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywam pokrywką. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na małym ogniu przez 12 minut. Wyłączam palnik i pozostawiam mięso w gorącej zalewie pod przykryciem na 12 godzin. Przykładowo, jeśli rano zagotuję marynatę to pozostawiam w niej mięso aż do wieczora i na odwrót.

4. Po tym czasie (12 godzin) znów gotuję mięso na małym ogniu przez 12 minut pod przykryciem. Pozostawiam pod przykryciem na kolejne 12 godzin.

5. Wyjmuję mięso z marynaty, osuszam, zdejmuję sznurek i przekładam na deskę. Oprószam ulubionymi przyprawami i ziołami. Przed podaniem kroję na cienkie plastry. Przechowuję w lodówce.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation