Kuchnia
Przepisy
Spring rolls z pieczonym łososiem, rukolą, mango i warzywami
Składniki
2 - 4 porcje, 10 szt.
10 arkuszy papieru ryżowego (ok. 22 cm)
Łosoś
400 g świeżego łososia ze skórą
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Dodatki
1/2 marchewki
1/2 kalarepki
1 mały ogórek
1 dojrzałe mango
100 g rukoli
Sos
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1/2 papryczki chili, posiekanej
kilka listków świeżej mięty, posiekanych
Przygotowanie
Łosoś: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Łososia włożyć do małego naczynia żaroodpornego skórką do góry. Polać sosem sojowym, olejem sezamowym, syropem klonowym i sokiem z cytryny bądź limonki. Wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 17 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć skórkę wraz z szarą częścią pod spodem, przewrócić mięso na drugą stronę i zostawić tak łososia na kilka minut w formie, w której się piekł.
Dodatki: marchewkę, ogórka i kalarepkę obrać i pokroić na desce na cienkie plasterki, następnie pokroić na jak najcieńsze słupki. Mango obrać, pokroić na plasterki pomijając pestkę, również pokroić na słupki. Rukolę opłukać.
Do dużej patelni wlać gorącą wodę (może być z kranu). Włożyć pierwszy arkusz papieru i namoczyć przez ok. 15 sekund. Wyłożyć na ściereczkę, pośrodku położyć po kilka słupków warzyw, mango, na wierzchu położyć wiązkę rukoli i kawałek łososia. Zawinąć najpierw jeden bok na nadzienie delikatnie je ugniatając, założyć do środka dwa przeciwległe boki, następnie zwinąć do końca roladkę. Przygotować następny arkusz ryżowy i ponownie zwinąć roladkę. Jeść palcami maczając w sosie.
Sos: Wszystkie składniki umieścić w miseczce i podawać do spring rollsów. Można też zrobić wersję sosu gotowanego, wszystkie składniki oprócz chili i mięty gotować w rondelku przez kilka minut aż sos nieco zgęstnieje, na koniec dodać posiekaną chili i miętę.
MA==