Kuchnia

Desery

Clafoutis z owocami - genialnie prosty deser! - Madame Edith

Clafoutis – składniki:
/na 6-7 porcji/

3 jajka
60 g cukru
70 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
150 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
Dodatkowo:
masło lub olej do nasmarowania formy
200 g owoców świeżych lub mrożonych
2 łyżki migdałów w płatkach
opcjonalnie: bita śmietana, cukier puder, lody
Clafoutis

Clafoutis – przepis:
Jajka mieszamy z cukrem, mąką, śmietaną i mlekiem. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją na kwadrans, by składniki się przegryzły.
Foremki smarujemy masłem lub olejem.
Napełniamy do połowy. Dorzucamy do środka owoce (mogą być zupełnie zamrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut. Wyciągamy i lekko studzimy.

Clafoutis można podawać na gorąco np. z lodami lub bitą śmietaną, jak również na zimno np. posypane cukrem pudrem. W obu wersjach można je udekorować owocami.

Jeśli zostanie Wam na kolejny dzień, to warto przechowywać go w lodówce. Możecie wówczas podać go na zimno lub podgrzać przez parę minut w piekarniku.

Z podanego przepisu możecie zrobić też clafoutis w jednej dużej formie do tarty.




Anna Starmach
500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Jak przygotować?
Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation