Kuchnia

ciasteczka

Moje Wypieki | Śniegowe kule

Składniki na około 40 ciastek:

230 g masła
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów pekan (lub włoskich), posiekanych
Ponadto:

2 szklanki cukru pudru, do obtoczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Ucierać do powstania jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem. Dodać ekstrakt, sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy pekan, zmiksować.

Z masy formować nieduże kule (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę.

Jeszcze ciepłe obtaczać w pudrze. Puder nie będzie chciał się początkowo trzymać ciasteczek, należy każde ciastko obtaczać 2 - 3 krotnie. Odkładać na kratkę.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation