Kuchnia

Pierogarnia

Na ciasto (2 wielkie calzone):
500 g mąki tortowej
1 szklanka wody gazowanej
20 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli


Farsz:
1 pierś z kurczaka
pieprz mielony
słodka papryka w proszku
1 papryka świeża
kilkanaście pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
twardy ser żółty (typu parmezan)
oregano w proszku

Calzone z kurczakiem - wykonanie

Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i przez 10 minut wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oleju.

Pierś myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i dorzucamy do cebuli, smażymy na niewielki ogniu (żeby nie przypalić cebuli), aż będzie dobra.

Świeżą paprykę kroimy w paski, pieczarki w ósemki (lub ćwiartki jeśli są małe). Dodajemy na patelnię do kurczaka i cebuli i dalej dusimy. Dorzucamy także odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dusimy kilka minut, wyłączamy i czekamy aż ostygnie.

Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy niezbyt cienko (ok 3 mm grubości) i na połowę ciasta wykładamy farsz, zostawiając czyste krawędzie. Posypujemy startym serem i oregano. Przykrywamy drugą połową i zlepiamy jak pieroga. Żeby ciasto sprawiało wrażenie mocno pulchnego przed zlepieniem ostatniego centymetra "pieroga" można włożyć do środka słomkę, delikatnie nadmuchać i szybko skleić.

Pieczemy 15 minut w 210 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation