Kuchnia

drób

Kurczak pieczony z jabłkami



Składniki:
1 duży kurczak
3 kwaśne jabłka
cynamon
sól
przeciśnięty czosnek
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
2 małe gałązki rozmarynu



Kurczaka dobrze wyczyścić w środku i umyć. Sól, przeciśnięty czosnek, paprykę i przyprawę warzywną wymieszać i natrzeć nimi bardzo dokładnie kurczaka (również wewnątrz). Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na ćwiartki, które następnie kroimy na pół (w poprzek). Wrzucamy do miseczki i obtaczamy w cynamonie. (ma być na każdym kawałku jabłka, ale nie tworzyć grubej warstwy;) ) Następnie wkładamy je do środka uprzednio przygotowanego kurczaka.
Garnek rzymski moczymy przez 15-20 minut w wodzie. Do namoczonego wkładamy kurczaka na wierzchu układamy gałązki rozmarynu, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika (zimnego!!!). Można również piec w naczyniu żaroodpornym.
Następnie ustawiamy temperaturę 210 stopni i pieczemy ok. 100-120 minut. (Czas jest zależny od wielkości kurczaka). Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć opiekanie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation