Kuchnia

Wypieki

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami



Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

250 g masła

200 g cukru pudru

Szczypta soli

1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

4 duże jajka

200 g mąki

40 g mą...


Sposób przygotowania

Ciasto:

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.

Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation