Kuchnia

chleb

CALZONE Z CHORIZO I SEREM | COOL & MINTY
SKŁADNIKI / około 16 sztuk

ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU
2/3 szklanki chorizo / pokrojonego w cienkie plastry, a następnie w kosteczkę
2 szklanki sera / startego na tarce lub rozdrobnionego (mozzarella, cheddar, gouda, gruyere)
sos pomidorowy do podania np. połowa ilości sosu z TEGO PRZEPISU
dip jogurtowo-czosnkowy (3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką majonezu, dodajemy starty na tarce ząbek czosnku i szczyptę soli, mieszamy)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku / do posypania

WYKONANIE

Przygotowujemy CIASTO NA PIZZĘ, odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy SOS POMIDOROWY i dip jogurtowo-czosnkowy, przelewamy do miseczek, odstawiamy.
Ser ścieramy na tarce( mozzarellę rozdrabniamy palcami).
Pokrojone w kosteczkę chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 9-10 cm. Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte pierożki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut lub do czasu, aż wierzch się zrumieni.
Posypujemy słodką papryką w proszku, podajemy z dipem jogurtowo-czosnkowym i sosem ziołowo-pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation