Kuchnia

Pyszności

Babeczki wielkanocne Magdy Gessler



Kruche, delikatne babeczki, rozpływające się w ustach -

w sam raz do święconki.

Przepis Pani Magdy wzbogaciłam o wnętrze babeczek,

dodałam budyń waniliowy i zrobiłam przykrywkę.

Gorąco polecam, nie tylko na Wielkanoc.

Składniki: (porcja na 12-14 sztuk)

200 g zimnego masła
300 g mąki krupczatki
4 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli

ponadto:

1/2 laski wanilii
budyń waniliowy
Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto ( chodzi o to, by masło miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi ). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.

W tym czasie ugotować budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polecam do gotującego mleka dodać dodatkowo ziarenka z 1/2 laseczki wanilii. Budyń wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wylepiać nim posmarowane masłem babeczki.

Babeczki napełnić budyniem, zostawiając nieco miejsca od brzegu. Każdą babeczkę przykryć ciastem (najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki). Ciasto nakłuć widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180C do zezłocenia. Około 25 minut. Lekko wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation