Kuchnia

słodkości

Prosty sernik na zimno z truskawkami - PRZEPIS Prosty sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80g biszkoptów
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Masa serowa:
500g śmietanki kremówki 36%
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
500g serka mascarpone
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
truskawki
bezy

Prosty sernik na zimno z truskawkami

1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.

3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM).

4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem (patrz FILM), wlać ciepłą żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).

6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Wierzch:
7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze (patrz FILM).

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika (patrz FILM). Sernik udekorować truskawkami i
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation