DIY - zrób to sam

KANAPKI

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów -

Składniki

Puszka cieciorki (240g po odsączeniu zalewy)

½ czerwonej cebuli

3 łyżki octu winnego lub balsamicznego

Mała garść liści bazylii

1 ząbek czosnku

Kilka łyżek oleju

100ml oliwy z oliwek (jeśli macie możliwość dajcie oliwę ze słoika po suszonych pomidorach)

4 suszone pomidory (jeśli wlewamy olej po suszonych pomidorach wówczas samych pomidorów dajemy 2)

Sól, pieprz

Kroki

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach oleju (ok 8 minut na małym ogniu), dodać ocet winny i dusić całość 4 minuty na małym ogniu pod przykryciem.

Do miski (lub pojemnika mielącego w blenderze) wsypać cieciorkę, pokrojone suszone pomidory, wlać oliwę, dodać porwaną garść liści bazylii, dodać cebulę z octem i pokrojony ząbek czosnku. Wszystko blendujemy (maksymalnie minutę).

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

NAJLEPIEJ SMAKUJE Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH LISTKÓW BAZYLII, NA TOSTACH LUB ŚWIEŻYM CHLEBIE.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation