Kuchnia

Drób

składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oleju sezamowego (spokojnie można użyć innego)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


wykonanie:

Filet opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wszystkie przyprawy wymieszać razem, dodać olej i dokładnie wymieszać.
Przygotowane mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc w lodówce. Smażyć na patelni.
Jeśli chcecie przygotować shoarme z serem, pod koniec smażenia należy posypać ją startym żółtym serem i jak tylko ser się rozpuści – podawać.

Podawać z frytkami lub ryżem i koniecznie z sosem czosnkowym*.

Sos czosnkowy najprościej można przygotować wciskając 1-2 ząbki czosnku do jogurtu naturalnego zmieszanego ze śmietaną w proporcji 2:1.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation