Kuchnia

Przepisy

Miętowy sernik na zimno - Wypieki Beaty Wypieki Beaty

Składniki
składniki spodu:
135 g zmiksowanych ulubionych - suchych ciasteczek (ja dałam pełnoziarniste LU Digestive w czekoladzie)
65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę, albo ser z Lidla)
200 g cukru
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki
świeża mięta
około 130 g czekoladek Afer Eight albo innych miętowych
Wykonanie
Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
sto ml śmietany kremówki zagotuj z garścią mięty i zostaw pod przykryciem do wystudzenia, aż mięta odda smak i kolor. Po zaparzeniu odcedź śmietankę dobrze wyciskając ją z liści mięty.
Do sera dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Garść mięty (tym razem same liście) utrzyj w moździerzu albo poszatkuj i dorzuć wraz z wystudzoną "miętową śmietanką"
Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj całe czekoladki After Eight albo inne miętowe.
Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania (proponuję polać go rozpuszczoną z odrobiną śmietany kremówki czekoladą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation