Kuchnia

przepisy

„Kulki młodości”, czyli moje zdrowe smakołyki bez glutenu...

Przepis na moje „Kulki młodości”

30 suszonych, miękkich śliwek bez pestek
½ szklanki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
½ szklanki wiórek kokosowych
2-3 łyżki pasty Tahini (albo oleju kokosowego)
2 łyżki syropu z agawy, melasy z buraków lub jasnego miodu
1 łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczy (ekologicznej)
opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu
lekko prażony sezam do obtoczenia kulek

Wykonanie: wszystkie składniki (za wyjątkiem sezamu do obtoczenia kulek) umieść w blenderze i zmiksuj. Z powstałej masy uformuj dłońmi niewielkie kulki, a następnie obtocz je w lekko uprażonym sezamie wysypanym na talerz.
Przechowuj je w szczelnie zamykany pojemniku w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation