Kuchnia

WYROŚNIĘTE

Gwiazda drożdżowa z serem białym i rodzynkami
430 g mąki pszennej (2 szklanki)
7 g drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
180 ml mleka
30 g masła (2 łyżki)
70 g cukru pudru (albo drobnego do wypieków)
2 żółtka
szczypta soli
koska twarogu białego ( 250g ) 1 żółtko,rodzynki na oko,cukier waniliowy
Oraz:
1 żółtko
2 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C .
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier puder (albo drobny do wypieków) oraz sypkie drożdże. Wszystko wymieszaj, dodaj dwa żółtka oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem (masło rozpuściłam w mleku).
Wszystko ponownie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto na gładką i jednolitą masę (przez około 5 minut).Ciasto podziel na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkuj i wytnij okrąg równy blaszce, w której będziesz piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).Umieść pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, posmaruj połową masy serowej ( ser wymieszalam z żółtkiem cukrem waniliowym i zwyklym cukrem), przykryj drugim krążkiem, ponownie posmaruj serem, przykryj ostatnim krążkiem ciast Sklej brzegi ciasta widelcem, następnie pokrój go na 16 równych części (najlepiej zacząć od 4 części, następnie podzielić je na 8 i na 16).Następnie wywijaj po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie), i sklejaj je na końcu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami. Tak przygotowane ciasto przełóż razem z papierem do pieczenia do formy o średnicy 24 cm. Ciasto posmaruj rozmieszanym żółtkiem ze śmietanką, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 minut w temp. 170 stopni.Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation