Kuchnia

WYROŚNIĘTE

CHLEB Z MĄKI KUKURYDZIANEJ NA DROŻDŻACH - składniki:
30 dag mąki kukurydzianej
1 i 3/4 szklanki mleka
2 jajka
6 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
sól
kminek mielony
masło do wysmarowania i mąka kukurydziana do wysypania formy
CHLEB Z MĄKI KUKURYDZIANEJ NA DROŻDŻACH - sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę kukurydzianą, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka, sól i kminek. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Formę keksową wysmarować masłem, obsypać mąką kukurydzianą. Następnie przełożyć do niej przygotowane ciasto, przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok. godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation