Kuchnia

WYROŚNIĘTE

Pomarańczowe bułeczki "zajączki":

700 g mąki,
30 g świeżych drożdży,
100 g stopionego masła,
100 g cukru,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
1/4 szklanki ciepłej wody,
1/4 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy,
1 łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłą wodę - wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą, zrobić w środku dołek i przełożyć wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do ciasta. Mieszając wszystko, dodawać ciepłe mleko. Na końcu dodać stopione masło, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pokroić na paski. Od każdego paska odciąć końcówkę na ogonek. Każdy pasek złożyć na pół i skręcić w spiralkę, zostawiając pętelkę na jednym końcu i wyciągając końce ciasta, formując zajęcze uszy na drugim końcu. Z pozostałego kawałka ciasta uformować kulkę i przykleić ogonek, zwilżając lekko wodą. Bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubioną przyprawą korzenną, np Specialite do dań słodkich Kamis.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec bułeczki ok 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation