DIY - zrób to sam

WIELKANOC

Pieczony boczek

na około 1 kg pieczeni

1.2 kg równomiernie przerośniętego boczku
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki soli gruboziarnistej morskiej (mniej drobnej)
3 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej
1 łyżka oleju
1 łyżka majeranku
¼ łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego

Boczek umyj i osusz.

Czosnek rozetrzyj z solą na pastę. Wymieszaj z musztardą, olejem, majerankiem i pieprzem. Pastą nasmaruj równomiernie boczek, włóż do odpowiednio dużego naczynia, przykryj folią (będzie mocno pachnieć) i wstaw na noc do lodówki.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, na ruszcie postawionym na blasze – podczas pieczenia z boczku wycieknie trochę tłuszczu – przez 1½ godziny. Jeśli lubisz mocno zrumienioną pieczeń, na ostatni kwadrans możesz podwyższyć temperaturę do 200ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation