Kuchnia

galaretka

Galaretka z kurczaka z jajkiem - Przepis na galaretka z kurczaka z jajkiem - MojeGotowanie.pl


Składniki

2 całe nogi kurczaka ze skórą
marchewka
ziarenko ziela angielskiego
sól
pieprz
10 przepiórczych jajek na twardo
po małej puszce groszku i kukurydzy
4 łyżki żelatyny
1 l przefiltrowanej wody

Przygotowanie

Nogi z kurczaka, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalewamy 1 l przefiltrowanej wody, gotujemy powoli ok. 1 godz., dokładnie szumując.
Wyjmujemy nogi z kurczaka, zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości, rozdrabniając palcami na ładne kawałeczki. Marchewkę opłukujemy i kroimy w plasterki.
Wywar przecedzamy przez sitko wyłożone gazą lub listkiem papieru kuchennego – to konieczne, aby galaretka była klarowna.
Do filiżanek lub innych naczyń podobnej wielkości rozdzielamy połówki jajek, mięso, groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowujemy, przyprawiamy do smaku, rozpuszczamy w nim żelatynę, ciepłym wywarem zalewamy filiżanki.
Kiedy wystygnie, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz

Wskazówki

Aby danie miało najwyższą jakość, gotujmy nogi z kurczaka i warzywa w przefiltrowanej wodzie: bez chloru i innych substancji zaburzających jej smak i zapach. Nowoczesny dzbanek filtrujący Dafi ASTRA o poj. 3 l to funkcjonalne urządzenie, które skutecznie oczyści nam wodę kranową. Galaretka z nóżek pozostanie od 3 do 5 razy dłużej świeża, nie będzie narażona na wilgoć oraz rozwój bakterii tlenowych, jeśli do jej przechowywania użyjemy pojemników próżniowych. http://sklep.dafi.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation