Kuchnia

wypieki

Ciasto z agrestem

Składniki:
5 jaj osobno żółtka i białka (jajka w temperaturze pokojowej)
200g cukru pudru
200g miękkiego masła
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
400g umytego i obranego z ogonków agrestu

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok.

2. Białko ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać połowę cukru pudru. Dalej ubijać, aż masa zgęstnieje.

3. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z pozostałym cukrem pudrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składanki się połączą. Dodać aromat, skórkę z cytryny, wymieszać.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać połowę soku z cytryny, wymieszać. Dodać resztę mąki i soku z cytryny, wymieszać.

5. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, poukładać agrest (lekko go dociskając) i posypać brązowym cukrem.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation