Kuchnia

desery

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi

Składniki na około 20 sztuk:

2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżki miodu
150 g miękkiego masła
50 g grubo siekanych orzechów laskowych
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrobnić malakserem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem dodając jogurt, miód i rozpuszczoną sodę w occie. Do utartej masy dosypać suche składniki tj. płatki, mąkę i orzechy, wyrobić jednorodne ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180°C, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć, posypać cukrem i siekanymi orzechami. Blaszkę od piekarnika wyłożyć pergaminem i układać ciastka w dosyć dużych odstępach, u mnie 9 sztuk. Piec 15 minut, studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation