Kuchnia

Przekąski

Pieczony omlet ze szpinakiem


jajko - 6 szt
mleko - 1/2 szklanki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
cheddar - 100g, utarty
szpinak - 200 g
szalotka - 1 szt
sól, pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - duża szczypta
olej - 1 łyżka
pesto - opcjonalnie, do podania
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki i odparuje z niego płyn (woda). Ostudź.

W misce połącz jajka z mlekiem, szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj utary na grubych oczkach cheddar i szpinak. Wymieszaj.

Masę wylej do foremki (omlet powinien mieć ok. 1 cm grubości), o wymiarach ok. 30 x 30 cm.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na 20 minut (aż masa stężeje i delikatnie zacznie rumienić się na brzegach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation