Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa gulaszowa

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
0,5 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Wykonanie:
1. Mięso oczyścić, następnie pokroić w większą kostkę.
2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać, następnie pokroić w grubsze półplasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę.
3. W większym garnku rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, chwilę podsmażać, następnie wsypać pieczarki, podsmażyć przez około 5 minut. Następnie dodać mięso, dusić przez około 10 minut.
4. Wlać 2 litry wody, wsypać marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz paprykę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa oraz mięso zmiękną.
5. Do zupy wlać pomidory, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation