Kuchnia

fish

Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki

Filet z łososia ok. 300-400g
Śmietana kwaśna 18% do zup i sosów 200g
Musztarda chrzanowa 2 łyżeczki
Olej rzepakowy
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Koperek 1 pęczek
Pietruszka 1 pęczek
Cytryna 1 mały kawałek
Żółtko 1 sztuka

Wykonanie:

Filety umyć i pokroić na porcje podobnej wielkości. Doprawić je solą i pieprzem, po czym skropić sokiem z cytryny.
Filety z łososia smażyć około 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przykryć talerzykiem, by ryba nie ostygła i nie przesuszyła się.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać musztardę, wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i zagotować, delikatnie mieszając.
Do sosu dodać posiekany koperek, pietruszkę i żółtko. Mieszać do czasu aż sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem, polać nim filety z łososia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation