Kuchnia

zupy

Toskańska zupa pomidorowa

1 puszka pomidorów krojonych (lub 5 świeżych, obranych)
1 kubek wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże kromki czerstwego chleba bez skórki
1 łyżeczka octu winnego
pół łyżeczki cukru
parę liści bazylii
liść laurowy
oliwa extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)

Na patelni smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po 2 minutach wlewamy wodę, ocet i puszkę pomidorów. Dodajemy cukier, sól, liść laurowy i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy kawałki chleba i gotujemy kolejne 10 minut. Chleb powinien się rozpaść, zupa powinna się zrobić bardzo gęsta. Po ugotowaniu, wlewamy do zupy 1 łyżkę oliwy i dorzucamy liście bazylii, wszystko mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation