Kuchnia

Obiad

CHLEBEK Z PATELNI NA JOGURCIE | COOL & MINTY
SKŁADNIKI / 8 SZT.
CHLEBKI

150 g (1 szklanka) mąki pszennej
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli

MASEŁKO ZIOŁOWE

25 g masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku startego na tarce

WYKONANIE

CHLEBKI: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
Wyjmujemy na dobrze oprószony mąką blat i krótko zagniatamy w gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części. Każdą część lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Z jednej strony, lekko nacinamy "w kratkę".

MASŁO wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy z czosnkiem i ziołami.

Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Układamy placki i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią. Odkładamy na talerz, smarujemy ziołowym masełkiem. Można dodatkowo oprószyć solą i chili w płatkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation