Kuchnia

Jedzonko

Fasolka po bretońsku

– 1/2 kg fasolki Jaś ( namoczonej przez noc w wodzie)
– 25 dkg surowego, wędzonego, chudego boczku
– 25 dkg wędzonych kości np. ze schabu
– 25 dkg dobrej jakości kiełbasy
– dwie cebule
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– łyżeczka cukru
– sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, słodka i ostra, mielona papryka, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

Fasolkę zalej świeżą wodą, ok. 2-3 cm powyżej jej poziomu. Włóż wędzone kości, ziele angielskie, liście laurowe. Ugotuj ją do miękkości. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Przełóż do garnka z fasolką, a na wytopionym z mięsa tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pół szklanki ugotowanej fasolki zmiksuj blenderem, lub dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do fasolki razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotuj jeszcze parę minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation