Kuchnia

Przepisy

golonka duszona

składniki (na dwie osoby) :
– dwie nieduże golonki
– dwie marchewki
– dwa ząbki czosnku
– sól (ok. 1,5 łyżeczki), pieprz, czerwona papryka (ok. 3 łyżeczki)
-ew. łyżka naturalnej vegety lub suszonych, sproszkowanych warzyw
golonka duszona – przepis

Golonkę natrzeć solą, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem, ew. naturalną suszoną mieszanką warzyw. Zostawić na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Golonki mocno zrumienić z każdej strony.
Podlać wodą do ok. połowy wysokości mięsa. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić pod przykryciem ok. półtorej godziny, przy większych sztukach – dłużej. Mięso powinno być prawie miękkie.
Zdjąć pokrywkę i mieszając od czasu do czasu sos z marchewką, gotować jeszcze na małym ogniu ok. pół godziny, sos powinien się zredukować i zagęścić. Marchewka zrobi się szklista.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation