Kuchnia

ciasta- mazurki

Prosty Paleo-mazurek na daktylach i kokosie


Składniki - spód:
1/2 szkl. mąki kokosowej
2 łyżki tapioki
1/2 kostki masła
1 małe jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Składniki - masa:
1 szkl. daktyli
2/3 szkl. mleka kokosowego
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
szypta soli

Wykonanie - spód:
Roztopione masło zblenduj z jajkiem i miodem. Zmieszaj z mąkami i zagnieć widelcem. W naczyniu podłóż wystający pas papieru do pieczenia ( bez zakrywania rogów naczynia ). Wyklej dokładnie masą formę ( możesz ją pokruszyć aby łatwiej równomiernie rozłożyć ). Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Ciasto będzie jeszcze kruche, więc odstaw do ostygnięcia.

Wykonanie - spód:
Daktyle zalej wrzątkiem i dostaw do namoczenia. W rondelku podgrzej mleko kokosowe, dodaj olej i ocet i odsączone daktyle. Zblenduj na gładką masę i postaw na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotuj od kilku do kilkunastu minut. Im dłużej będziesz gotować tym bardziej masa nabierze karmelowego smaku. Uważaj jednak - bo łatwo ją przypalić.
Następnie wlej ją do ciasta, wyłóż orzechami i ewentualnie innymi bakaliami. Pozostaw do zastygnięcia. Po delikatnym poluzowaniu ścianek ciasta nożem od foremki wyciągnij ciasto podłożonym wcześniej papierem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation