Kuchnia

kuchnia

Ciasto z buraków

Składniki:
300 g mąki - 0,50 zł
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mieszanki piernikowej
4 - 5 ziarenek kardamonu - wszystkie przyprawy - 1 zł
350 ml oleju słonecznikowego - 2 zł
szklankę, lub więcej cukru - 1 zł
6 jajek - 3 zł
400 g surowych buraków - 0,50 zł
sok z połowy cytryny - 0,30 gr
150 g rodzynek - 2 zł
100 g nasion słonecznika dyni, lnu - 1 zł


Na lukier:
12 łyżek cukru pudru - 1 zł
ok. 5 łyżek soku z cytryny - 0,50 zł


Koszt całości - ok. 14 zł.


Jak zrobić ciasto z buraka

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki zetrzeć na średnich lub dużych oczkach. Rodzynki, pestki słonecznika zagotować w niewielkiej ilości wody z ziarenkami kardamonu. W dużej misie zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy do pierników i cynamon.

Zmiksować olej z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać żółtka, starte buraki. Następnie ciągle mieszając - rodzynki oraz bakalie. Wsypać zmieszaną mąkę i inne suche składniki miksując na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywną, błyszczącą pianę. Delikatnie zmieszać pianę z ciastem, najlepiej metalową łyżką. Wlać ciasto na blachę. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

Piec ponad godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - ciasto powinno być wilgotne, ale nie kleić się do patyczka

Lukier:

Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, aby uzyskać dość gęstą konsystencję. Powinien być delikatny, delikatnie spływać po bokach. Można posypać ziarnami maku, migdałami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation