Kuchnia

zupy

Obżarciuch: Pikantna zupa paprykowa z chorizo


1 duża marchewka
1 mała pietruszka
ćwiartka selera
2 ząbki czosnku
1 strączek suszonej lub świeżej papryki chilli
2 duże pomidory
150 g chorizo
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pasty paprykowej np. harrisy
szczypiorek lub koperek, świeża gałązka lubczyku
sól, pieprz mielony

kluski:
1 duże jajko
ok. 2 łyżek mąki

Do garnka z wodą (ok. 2 l) wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, starte pomidory (bez skórki), pokrojony lubczyk i wszystko razem zagotujemy. W trakcie gotowania przygotowujemy ciasto na kluski: do kubka wbijamy jajko i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twardą masę. Pod koniec gotowania warzyw dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na kilka sekund w gotującej zupie, nabieramy odrobinę ciasta, a następnie ponownie wkładamy do wywaru, dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki. W międzyczasie na klarowanym maśle podsmażamy plastry kiełbasy chorizo, posiekany czosnek, papryczkę chilli (usuwamy z niej pestki) i dodajemy mieloną paprykę. Dokładnie mieszamy.

Następnie podsmażone składniki dodajemy do garnka z warzywami i kluseczkami. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i pastą paprykową. Jeżeli preferujemy zupy na śmietanie to możemy dodać łyżkę śmietany. Gotową zupę posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation