Inne

Od kuchni strony !

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tex-mex-z-kurczakiem-i-cukinia

SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 łyżka oliwy lub oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 filet z kurczaka
1 nieduża cukinia
przyprawy: po 2 łyżeczki kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
50 g sera żółtego np. mozzarelli
świeża kolendra
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE
Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno starty czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce włożyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawić go solą, pieprzem oraz łyżeczką kminu rzymskiego. Obsmażać przez ok. 4 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszać wszystkie składniki na patelni. Smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę.
Dodać odcedzoną kukurydzę oraz odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i podgrzać.
Wlać zmiksowane, obrane pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Przykryć pokrywą, zagotować, następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Zdjąć pokrywę, posypać serem, przykryć i jeszcze gotować przez ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać kolendrą i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation