Kuchnia

ciasta- tarty

Tarta z truskawkami

pół kostki masła
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 łyżka śmietany



Dodatkowo: 2 opakowania budyniu śmietankowego,
pół kostki masła, kilka truskawek,
jedno opakowanie galaretki truskawkowej



Składniki na kruchą tartę z truskawkami:
Do miski wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy je dokładnie łyżeczką. Następnie dodajemy masło oraz żółtko. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, tylko, że dodajemy 3 szklanki mleka na dwa opakowania proszku. Po ostygnięciu budyniu dodajemy pół kostki masła i dokładnie

mieszamy całość łyżką. Wracamy do ciasta. Wyciągamy je z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty, tak by ciasto przykrywało brzegi. Pieczemy je w temperaturze 180 przez 20-25 minut na lekko rumiany kolor. Po upieczeniu, na ciasto nakładamy budyń i kilka truskawek. Na sam wierzch wylewamy schłodzoną galaretkę truskawkowa (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu, tylko że do jej rozpuszczenia wykorzystujemy jedną szklankę wody). Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation