Kuchnia

przetwory

Sos słodko-kwaśny z kabaczka | Kociewianka

Wieczorem

3 kg cukinii zetrzeć na dużych oczkach

1 kg cebuli pokroić w kostkę

dodać po 1 łyżce soli i pozostawić na noc ( oddzielnie do cebuli i cukinii)

Rano:

odcisnąć cebulę i cukinię, wrzucić razem do garnka i dodać:

pół szklanki octu i 1 kg cukru (moim zdaniem można dodać mniej, ale próbujący uważają, że nie jest za słodkie)

Wszystko wymieszać i gotować 20 minut.

Następnie dodać;
1 łyżeczkę pieprzu
2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 l przecieru pomidorowego.
Gotować jeszcze 15 minut.

Wkładać gorące do słoików. Pasteryzować około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation