Kuchnia

Sweets

Koperty z budyniem i wiśniami
Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam dużo ciekawych przepisów, zjadłam wiele smacznych dań i mam bardzo dużo pomysłów na blog, przynajmniej na ten niemiecki. Staram się rozgraniczać przepisy na moich blogach, ale wtedy często pojawiają się pytania o przepis, wiec zdecydowałam się publikować te same przepisy w obu językach. Niech nie zaskoczy Was więc, że niedługo pojawi się bardzo popularny w Polsce zapleśniak, ciasto z mojego dzieciństwa. Wiem, że jeśli nie dam polskiego przepisu, pojawią się komentarze: ,,żebym jeszcze mogła cię zrozumieć...“. Tak więc żeby wszyscy byli zadowoleni, moja decyzja- przepisy w obu wersjach. Zanim wezmę się do wypróbowywania przywiezionych przepisów, zapraszam na delikatne, niemieckie koperty z twarożkiem*. Mięciutkie, wyborne do popołudniowej herbaty. Smacznego.

Koperty z budyniem i wiśniami:

Składniki:

1 jajko
2 żółtka
80 g cukru
150 g twarogu niemieckiego- serek typu,, Mój Ulubiony"
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
1 proszek do pieczenia
310 g mąki

Nadzienie:
około 150 g gęstego budyniu/ dowolnego kremu o smaku waniliowym
wiśnie lub czereśnie z kompotu

Wykonanie:
1. Mieszamy żółtka, jajko, twarożek, cukier, cukier waniliowy i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy twarogowej. Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty, bok o długości około 8 cm. Przygotowujemy budyń. Do zrobienia gęstego budyniu użyjmy mniej mleka niż na opakowaniu. Z reguły jest to pół litra mleka na 1 budyń, więc użyłam do mojego budyniu trochę więcej niż szklanka mleka( około 300 ml.) Zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy lub nakrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Na środek każdego kwadratu kładziemy sporą łyżeczkę kremu i 2 czereśnie lub wiśnie. Nakrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi. Na środku kwadratu( dekielka) robimy nacięcie.
3. Koperty kładziemy na foremkę wyłożoną papierem i pieczemy około 8- 10 minut na złoto. Jeśli chcecie, można je polukrować glazurą z cukru z odrobiną wody lub soku z cytryny.

* niemiecki twarożek ma konsystencję podobną do serka homogenizowanego.

Dobra rada:
do wody z kompotu, która mi została, dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę cukru i tak wyszedł mi bardzo smaczny wiśniowy kisiel.
Wasza Edyta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation